Home » Morski konjic (Hippocampus)

Morski konjic (Hippocampus), ili kako ga još u nekim našim krajevima zovu božjak, kobilica i peteh, stanovnik je mora i sasvim je neobičnog izgleda. Iako se na prvi pogled ne čini tako, pripada ribama iznadrazreda koštunjača, porodice šiljogubaca (Syngnathidae).

U svijetu postoji 54 poznate vrste morskih konjica, od 2,5 cm velike patuljaste vrste do 25 cm velikoga malajskoga morskoga konjica. Živi duž obale Indonezije, Australije, atlantske obale Europe, Afrike i Sjeverne Amerike te u Sredozemlju i Jadranskom moru, dok neke vrste žive i u vodama na pacifičkoj obali Amerike.

Tijelo mu je nepravilnog i nezgrapnog oblika i završava tankim repom koji služi za prihvaćanje. Leđna peraja mu je u obliku lepeze dok trbušnih peraja nema. Naraste do 16 cm duljine, a postigne težinu do 0,04 kg. Pliva uspravno i može umaknuti svojim neprijateljima tako što poprimi boju podvodnog bilja. Nalazimo ga obično na morskom dnu obraslom morskom travom, blatnim i pjeskovitim područjima, te na koraljima i spužvama.

Često se zadržava u blizini morskih struja gdje se hrani planktonima, ikrom i ličinkama ribe. Može pomicati jedno oko neovisno o drugome što mu omogućuje praćenje manjih morskih životinja u svojoj okolini, a da pritom ne otkriju svoju nazočnost. Plijen lovi tako da ga hitro zgrabi ili da ga s udaljenosti od nekoliko centimetara usiše.

Mrijesti se u kasno proljeće i ljeti. Nakon dugog i bučnog udvaranja ženka odlaže jajašca u trbušnu vrećicu mužjaka, a mužjak je zatim odgovoran za održavanje mrijesta. Nakon oplodnje, jajašca u trbušnoj vrećici ostaju sve dok se ne razviju u ličinke. Za razliku od drugih životinja, mužjak proizvodi i posebnu hranidbenu tekućinu za embrije. Na kraju razdoblja sazrijavanja mužjak ispušta mladunce da slobodno plivaju u moru.

Iako su morski konjici Zakonom o zaštiti prirode proglašeni zaštićenom vrstom, vrlo često se nalaze na meti nesavjesnih ronioca koji ih sakupljaju kao suvenire. Ovim putem apeliramo na građane da ne podržavaju ubijanje morskih konjica kupnjom osušenih primjeraka od prodavača suvenira!